(Népszerűség)
4 840 Ft-tól
A B-vitaminok ún. aktív formái azok, amelyek a sejteken belül aktívak. Ezek közül a B1-, B2-, B5- és B6-vitaminok azonban nem képesek aktív formáikban hasznosulni, csak miután az egyszerűbb formáikra emésztődtek enzimek által. Ezek az egyszerű formák képesek csak a bélfalon keresztül a véráramba jutni és /vagy onnan a sejtekbe bejutni, ahol azután az aktív formáikká alakulnak. Emiatt az aktív formáik szedése – egyes tévhitekkel szemben – előnytelen, mivel drágább, miközben nem megspórolnak átalakítási folyamatokat a szervezetnek, hanem éppen, hogy további lépésekkel terhelik azt, sőt, a hasznosulásuk is kisebb. Mindenhol a megfelelő formát alkalmazzuk, azaz feleslegesen nem használunk "divatos" aktív formát, pláne, ha kifejezetten előnytelen. B3-vitamint a termékünk nem tartalmaz, mivel annak folyamatos fogyasztását kontraproduktívnak találjuk, így szerintünk olyan termékben nincs helye, amit napi szedésre szánunk. Hiánya csak annak lehet belőle, aki kizárólag finomított élelmiszereken él, ugyanis a természetes táplálékok széles köre bőségesen tartalmazza. Ellenben a krónikus túlfogyasztásával kapcsolatban felmerülnek problémák. Egyes esetekben érdemes lehet pótolni, de ilyenkor is mi inkább időszakosan és nem folytatólagosan javasoljuk, azaz nem naponta, hanem pl. havi pár alkalommal. Termékünk 1 kapszulában tartalmazza a GAL Multivitamin napi adagjában található B-vitaminokat, azonos formákban és mennyiségekben. Azoknak ajánljuk, akik függetlenül szedett más vitaminjaik, ásványi anyag-készítményük kiegészítésére keresnek gondosan összeállított B-vitamin-komplexet. A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az anyagcserénk megfelelő működéséhez és egészségünk megőrzéséhez. Idős személyeknek, növényi étrendet követőknek, és terhes nőknek különösen fontos a pótlásuk, mivel az étrendjükkel gyakran nem visznek be eleget. Azok számára is hasznos, akik olyan génmutációkkal rendelkeznek, amik fokozzák a szükségletüket, vagy az ásványi anyagokat és nyomelemeket inkább személyre szabottan, külön termékek által szeretnék pótolni, nem multivitamin formájában. B1-vitamin (tiamin) Mire jó? A B1-vitamin szükséges az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A szervezetünk csak keveset tud tárolni belőle, így napi szinten érdemes fogyasztanunk. Hiánya esetén nem tudunk elegendő energiát előállítani az ételekből, ami kezdetben fáradtsághoz, majd idővel akár súlyos idegrendszeri és szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Hiányának egyik tipikus jele az ún. agyköd (brainfog), azaz a gondolkodás tisztaságának hiánya. Melyik forma a helyes? A B1-vitamin legjobb étrend-kiegészítőként is forgalmazható formája a sima tiamin-hidroklorid és tiamin-mononitrát. A sejten belüli aktív koenzim formák, a tiamin-pirofoszfát-klorid, a tiamin-monofoszfáttal és tiamin-trifoszfáttal egyetemben a legkevésbé jó formák, ugyanis előbb sima tiaminra kell bomlaniuk enzimatikusan, hogy egyáltalán fel tudjanak szívódni. A legkedvezőbb esetben is (elegendő emésztő- és egyéb enzim termelődése esetén) csak ugyanannyira jók, mint a szabad tiamin, rosszabb esetben (ha nincs elég enzim) még csak nem is hasznosul a szájon át szedett tiamin-pirofoszfát.(1) B2-vitamin (riboflavin) Mire jó? A B2-vitamin elsősorban az anyagcserében és az energiatermelésben játszik fontos szerepet. Hiánytünetei közé tartozik a fáradtság, a bőrproblémák, illetve a torok és az ajkak szárazsága. Hatásai két fontos koenzimen, az FMN-n és FAD-n keresztül érvényesül. Ételeink is főleg ezekben a formákban tartalmazzák, míg a vitaminokkal dúsított ételekben, a tejben és a táplálékkiegészítőkben általában szabad riboflavin található. MTHFR-mutáció esetén különösen fontos a B2 pótlása, amennyiben nem metilált formában szedjük a B9-et (metil-folát), hanem folát vagy folsav formában. Nagy dózisú B6-vitamin pótlása esetén különösen fontos a B2 pótlása, mert elejét veszi a ritkán előforduló neuropátiás tüneteknek. Melyik forma a megfelelő? A legjobb forma a sima riboflavin, ugyanis szájon át szedve egy lépéssel előrébb jár az "aktív" riboflavin-5’ nátriumfoszfáthoz képest, mivel az nem tud felszívódni, csak miután már lebomlott sima riboflavinná. Ahhoz, hogy a sejtjeinkhez eljuthasson az aktív B2-vitamin, előbb át kell alakulnia sima szabad riboflavinná, ami normális esetben már a belekben megtörténik, de különböző egészségügyi állapotok esetén nem feltétlenül megy végbe.(1,2) B3-vitamin (niacin) Miért nincs B3-vitamin a termékben? Hiánya csak annak lehet belőle, aki kizárólag finomított élelmiszereken él, ugyanis a természetes táplálékok széles köre bőségesen tartalmazza, ezáltal a legtöbb ember eleget fogyaszt belőle.(4) A krónikus túlfogyasztásával kapcsolatban felmerülnek problémák, mivel különféle fertőzéseket és betegségeket idézhet elő. Egyes esetekben érdemes lehet pótolni, de mi ilyenkor is inkább időszakosan és nem folytatólagosan javasoljuk, azaz nem napi szinten, hanem pl. havonta néhány alkalommal. Mire jó? A B3-vitamin szintén szükséges az anyagcsere megfelelő működéséhez. Két fontos anyag, ún. koenzim keletkezik belőle, az NAD és NADP, amelyek számos energiatermelő folyamat nélkülözhetetlen elemei. A NAD több mint 400 enzim működéséhez szükséges, míg az NADP a koleszterin és a zsírsavak előállítását, valamint a sejtek antioxidáns funkcióit segíti elő. Melyik forma a megfelelő? A niacinamid, niacin, illetve niacinamid-ribozid is természetes, jól hasznosuló formái a B3-vitaminnak.(5,7) A B3-nak van egy mesterséges változata is, az inozitol-hexanikotinát, amit koleszterincsökkentő gyógyszerként próbáltak forgalomba hozni, de mint kiderült, nem túl hatásos; csak 70%-ban szívódik fel és nagyon lassan bomlik le.(6) Ennek köszönhetően a niacin szintjét is abnormálisan sokáig tartja magasan a vérben, ellentétben a természetes formákkal, amelyek 100%-ban felszívódnak és koncentrációjuk gyorsan emelkedik a vérben, majd gyorsan le is csökkennek. Mivel nem tudni, hogy hosszú távon milyen hatásai lehetnek a folyamatosan magas niacin-szintnek, így érdemes elkerülni ezt a formát, de úgy eleve bármilyen B3 napi pótlását is. B5-vitamin (pantoténsav) Mire jó: A B5-vitamin elsősorban az energiatermelő folyamatokban játszik fontos szerepet, de szükséges a fehérjék és zsírok előállításához és lebontásához is. A belőle keletkező koenzim-A kulcsfontosságú rengeteg enzim megfelelő működéséhez. Melyik forma a megfelelő: A kalcium-pantotenát a leggyakoribb, jól hasznosuló formája a B5-vitaminnak. (1) Létezik a pantetin formája, ami egy élelmiszereinkben nem megtalálható B5-vitamin analóg, amit nagy dózisban koleszterincsökkentőként használtak.(8) A pantetin jóval drágább, de maximum azonosan jó, mint a sima pantoténsav/kalcium-pantotenát, mivel szájon át szedve eleve 100%-osan átalakul pantoténsavvá, mielőtt a véráramba jutna, a hasznosulása pedig kevésbé jó, mint a kalcium-pantotenátnak. B6-vitamin (piridoxin) Mire jó: A B6-vitamin részt vesz a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és az idegrendszeri funkciók megfelelő működésében. Ezen kívül szükséges a dopamin és szerotonin hormonok létrejöttéhez is, így hiánya súlyosabb esetben akár depressziót is okozhat. Melyik forma a megfelelő: A legmegfelelőbb módja a B6-vitamin pótlásának, ha vegyesen pótoljuk a piridoxal-5-foszfát és a piridoxin-hidroklorid formát, azonban 25mg-ot meg nem haladó összmennyiségben.(1) Az emberek nagy többségének mindkét forma tökéletes, de létezhetnek olyan esetek, amikor a vegyes pótlásuk megfelelőbb, így általánosságban is vegyesen érdemes termékekbe integrálni a B6-ot, 25mg-ot meg nem haladó napi dózisban. B7-vitamin (biotin) Mire jó? A biotin fontos szerepet játszik az energiatermelésben és az anyagcserében. A hiánya hajvékonyodást, bőr- és különböző anyagcsere-problémákat okozhat. Melyik forma a megfelelő? A sima d-biotin, a jól hasznosuló formája a B7-vitaminnak.(9) B9-vitamin (folát) Mire jó? A B9-vitamin szükséges az aminosavak és a DNS szintéziséhez, de sok egyéb biológiai folyamat meghatározó szereplője. MTHFR génmutációk esetén, illetve babaváráskor különösen fontos a pótlása. Melyik forma a megfelelő? A B9-vitaminra tévesen folsavként szoktak hivatkozni, pedig a folsav valójában a folátnak csak egy szintetikus oxidált formája, ami sok étrend-kiegészítőben és vitaminokkal dúsított élelmiszerben megtalálható. A metil-folát, a B9-vitamin természetes formája, ami 4 különböző formában elérhető (csak a kizárólag természetes izomereket tartalmazó sókat számítva), amelyek közül 3 féle kalcium-só és 1 féle glükozamin-só. Metafolin néven jelent meg elsőként a metil-folát kalcium-sójának ún. I kristályszerkezetű változata Extrafolate-S márkanéven jelent meg később a metil-folát kalcium-sójának amorf változata Quatrefolic néven aztán a metil-folát glükozamin-sójának amorf változata (ebből másmilyen nincs is) Magnefolate néven pedig a legújabb, az ún. C-kristályszerkezetű változata a metil-folát kalcium-sójának. Mindegyik metil-folát só jó, csupán a stabilitásukban van különbség: A C-kristályos kalcium-só (Magnafolate) a legstabilabb mind közül, de megfelelő formulázás és rövid szavatossági idő feltüntetése mellett a többi forma használata is helyes.(9,10) B12-vitamin (kobalamin) Mire jó? A B12-vitamin fontos szerepet játszik a központi idegrendszer megfelelő működésében, illetve a folát és egyéb B-vitaminok mellett részt vesz a metilációban, amely folyamat segíti többek között a DNS-ben bekövetkező hibák kijavítását és a gyulladások megelőzését. Vegánoknak nélkülözhetetlen, de idős személyeknek is fontos a pótlása. (A vegán, azaz növényi eredetű B12 eltérő szerkezetű, ún. pszeudokobalamint tartalmaz és nemhogy nem szolgál B12-forrásként, de kifejezetten gátolja a B12 hasznosulását, tovább fokozva annak hiányát.)(11) Melyik forma a megfelelő? Az összes formája megfelelő, bár a cianokobalamint érdemes lehet mellőzni; nem a ciántartalma miatt (ugyanis még extrém nagy dózisban is kevesebb ciánt tartalmaz, mint pl. egyetlen szem lenmag), hanem mert gyorsabban ürül, mivel a szervezetben természetes módon termelődő kiválasztási vegyület. A szervezetben képződő aktív koenzimformák (metil-kobalamin és adenozil-kobalamin) mindegyik forma beszedésekor azonos arányban termelődnek, hiszen mind kobalaminra bomlanak a sejtekben, mielőtt felhasználásra kerülnének.(12) A metil-kobalamin forma a preferált, mivel a legszélesebb körben azt gyártják, így a legtisztább, legjobb minőség is abból érhető el. A hidroxokobalamin és adenenozil-kobalamin formák beszerezhetősége korlátozott, és különösen az utóbbinál csak kétes forrásokra lehet hagyatkozni – éppen ezért, mi adenozil-kobalamint tartalmazó termékeket nem javaslunk. A legjobb, ha egy termék kizárólag metil-kobalamin formában tartalmazza a B12-t, mivel azonos mértékben alakul a sejtekben adenozil-kobalaminná, mint maga az adenozil-kobalamin, de tisztább és ellenőrzött forrásokból beszerezhető. Adagolási javaslat: Napi 1 db kapszula étkezéskor. Források: Yoshii K, Hosomi K, Sawane K, Kunisawa J. Metabolism of Dietary and Microbial Vitamin B Family in the Regulation of Host Immunity. Front Nutr. 2019 Apr 17;6:48. doi: 10.3389/fnut.2019.00048. PMID: 31058161; PMCID: PMC6478888. Balasubramaniam S, Yaplito-Lee J. Riboflavin metabolism: role in mitochondrial function. J Transl Genet Genom 2020;4:285-306. http://dx.doi.org/10.20517/jtgg.2020.34 https://vitaverzum.hu/hirek/266/a-riboflavin-b2-vitamin-az-mthfr-mutaciok-kulcsa EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for niacin. EFSA Journal 2014; 12(7):3759, 42 pp. doi:2903/j.efsa.2014.3759 MacKay D, Hathcock J, Guarneri E. Niacin: chemical forms, bioavailability, and health effects. Nutr Rev. 2012 Jun;70(6):357-66. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00479.x. PMID: 22646128. Scientific Opinion of the Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food on inositol hexanicotinate (inositol hexaniacinate) as a source for niacin (vitamin B3) added for nutritional purposes in food supplements following a request from the European Commission. The EFSA Journal (2009) 949, 1-20. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel foods and Food allergens), Turck D, Castenmiller J, de Henauw S, Hirsch-Ernst KI, Kearney J, Maciuk A, Mangelsdorf I, McArdle HJ, Naska A, Pelaez C, Pentieva K, Siani A, Thies F, Tsabouri S, Vinceti M, Cubadda F, Engel K-H, Frenzel T, Heinonen M, Marchelli R, Neuhauser-Berthold M, P € oting A, Poulsen M, Sanz Y, Schlatter JR, € van Loveren H, de Sesmaisons-Lecarre A, Germini A and Knutsen HK, 2019. Scientific Opinion on the safety of nicotinamide riboside chloride as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 and bioavailability of nicotinamide from this source, in the context of Directive 2002/46/EC. EFSA Journal 2019;17(8):5775, 30 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5775 Scientific Opinion of the Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS) on a request from the Commission on pantethine as a source for pantothenic acid added as a nutritional substance in food supplements. The EFSA Journal (2008) 865, 1-20. Lian Z, Chen H, Liu K, Jia Q, Qiu F, Cheng Y. Improved Stability of a Stable Crystal Form C of 6S-5-Methyltetrahydrofolate Calcium Salt, Method Development and Validation of an LC–MS/MS Method for Rat Pharmacokinetic Comparison. Molecules. 2021; 26(19):6011. https://doi.org/10.3390/molecules26196011 https://methyl-life.com/pages/methylfolate-types Sabrina P. van den Oever, Helmut K. Mayer, Biologically active or just “pseudo”-vitamin B12 as predominant form in algae-based nutritional supplements?, Journal of Food Composition and Analysis, Volume 109,2022,104464,ISSN 0889-1575, Doi:10.1016/j.jfca.2022.104464. Obeid, Rima et al. “Cobalamin coenzyme forms are not likely to be superior to cyano- and hydroxyl-cobalamin in prevention or treatment of cobalamin deficiency.” Molecular nutrition & food research 59,7 (2015): 1364-72. doi:10.1002/mnfr.201500019 Árlista Kiszerelés:Listaár 60 kapszula:4990 Ft (83.2 Ft/kapszula)